Nükleer Santraller ve İsviçre
İsviçre; bilim insanları ve siyasetin uyum içerisinde çalıştığı, bilim insanına olan güvenin tam olduğu bir ülkedir. 11 Mart 2011 yılında Japonya-Fukushima’da olan deprem ve nükleer patlama sonrası bilime inanan ülkeler şapkayı öne koyup Nükleer enerji konusunda düşündüler. Dünya’nın en iyi ilk on Üniversitesi içine giren ETH-Zürih Üniversitesi profesörü Anton Gunzinger Fukushima sonrası, ‘’Bugüne kadar biz çok şanslıydık’’ dedi İsviçre hükümeti bu sözlere hemen kulak verdi ve radikal kararlar aldı. İsviçre’nin çalışmakta olan 5 adet Nükleer santralleri var ve enerjinin (Kernenergie) yüzde 37 si buradan sağlanıyor. Bu santrallerin ilki 2019 da sonuncu da 2034 yılında kesinlikle kapatılacak ve yeni bir Nükleer santral kurulmasına izin verilmeyecek. 2019 yılı Beznau I, 2022 yılı Beznau II ve Mühleberg, 2029 yılı Gösgen 2034 yılı Leibstadt kapatılacak. Zaten Profesörün haklılığını 7 Mart 2017 tarihinde olan 4,6 lık deprem ortaya koydu. İsviçreliler çok korktu halen çalışan nükleer santraller tehlike atlattı. Zararın neresinden dönersen kardır deyip ciddi önlemler alan ülkelerin yanında, Çin Hindistan gibi Kyoto Protokolü imzalayıp gereğini yapmayan hatta Türkiye ve Rusya gibi halen Nükleer santraller kuran ülkeler de var.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Enerjisiz olamıyoruz ama enerjiyi hem tasarruflu hem de zararsız olanını kullanmalıyız. Bilim insanları Fosil yakıtlar ve Nükleer enerji kaynaklarına 50 ila 100 yıl ömür biçseler de, korkutan şey dünyanın bu kirliliğe ve artan ısıya bu kadar zaman dayanamayacak olması. Halen dünya Fosil enerji kullanım oranı %80’in üzerindedir. Bu korkunç rakam aşağı çekilerek yenilenebilir enerji kaynakları artırılmalı, genelde tasarrufa yönlenmelidir. Avrupa’da yenilenebilir enerji artışı konusunda en hızlı ilerleyen ülke Almanya olmaktadır. 2010 yılında %17 olan oran 2015 yılında % 31,50 çıkmıştır.
Rüzgâr enerjisi
Rüzgâr enerjisi yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Enerji üretiminin ana kaynağı rüzgârdır, en temiz enerji kaynaklarındandır. Nükleer ve kömür santralleri gibi çevreye karbondioksit gazı salmaz. Günümüzde rüzgârın eğilimi de belirli oranlarda tahmin edilebildiği için en çok kullanılan yenilenebilir enerjiler arasındadır. Rüzgâr enerjisi kullanımı Almanya’ya kıyasla İsviçre’de başlangıç aşamasında olduğunu söyleyebiliriz.
Güneş enerjisi
Güneş enerjisi pasif ya da güneş panelleri takarak yapılabilen sıcak su ve elektrik üretimi için etkin olarak kullanılır. İsviçre’de çok az güneş enerjisinden yararlanılmaktadır. Tüketilen elektrik miktarının yaklaşık yüzde 0,8 oranı güneş enerjisinden karşılanmaktadır. Ancak, bu potansiyelin önümüzdeki yıllarda artış göstereceği hesaplanmaktadır.
Hidroelektrik Enerjisi
İsviçre’nin belki de en güçlü olduğu üretim tarzıdır. Topoğrafı yapısı ve birçok akarsuları hidroelektrik üretimi için iyi şartlar oluşturmaktadır. Su akışının ortaya çıkardığı kinetik enerji su kanalları ile türbinlere gönderilir ve türbinlerin dönerek enerji üretmesi sağlanır. Bu güç kaynağı İsviçre elektrik talebinin yaklaşık yüzde 60 hidroelektrik ile karşılanır. Karbondioksit salgılamayan çevre dostu bir sistemdir.
Biokütle Enerjisi
Kaynağı biyolojik atıklardır. Tüm bitki ve hayvan atıklarının yakılması ile ortaya çıkan enerjidir. Çok eski bir metot olmasına rağmen günümüzde hala kullanılmaktadır. Biokütleden enerji İsviçre’de önemli bir rol oynar, enerji tüketiminin yaklaşık yüzde üç kapsayan kısmı ağaçların yakılması ile elde edilmektedir.
Jeotermal Enerji
Jeotermal enerji dünya yüzeyinin altındaki ısı enerjisi şeklinde depolanan enerjidir. Jeotermal sular ya da kaplıcaları doğal sirkülasyon sistemleri kullanılarak ısı yüzeye taşınır. İsviçre’de jeotermal enerjinin kullanılması için çeşitli olanaklar vardır. En yaygın olarak kullanılan teknoloji 250 metre derinliğe kadar uzanabilir dikey bir sondaj deliğine döşenen borularda ısı yeryüzüne taşınır. Bu sisteme ‘’Erdwärme“ denir. Çok gelişmekte ve teşvik edilen bir sistemdir. Bu sisteme geçen binalara mahalle belediyeleri teşvik yardımı yapmaktadır.
İsviçre’de Elektrik Enerjisi üretiminde ki dağılım
Neticede enerji üretimi ve tüketimi bilimi, insanları, ülkeleri yakından ilgilendirir. Bunca tehlikeyi göz ardı ederek halen Nükleer santral kurmak isteyen devletler ne anlaşılır ne de bağışlanır.
anlamak.org