Anlamak Aşmaktır

Bilim İtaatsiz Olana İhtiyaç Duyar

Home » İş yerinde ve evde ekolojiyi koruma rehberi

İş yerinde ve evde ekolojiyi koruma rehberi

Çağımızda teknolojinin hızlı gelişimi ve iş yerlerinde artan dijitalleştirme gözleri büro ve çalışanlara çevirmemize neden oluyor. Belki de iş yeri ile çevrenin ne ilgisi var diyenlerimiz olacaktır. İki basit örnek konunun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne sermektedir. Arama motoru devi Google bir şehir kadar elektrik tüketiyor dersek şaşırır mısınız? Sadece İsviçre’de bir yıllık internet kullanımında harcanan enerji bir Nükleer Santralın ürettiğinden fazla oluyor dersek bir kere daha şaşırırsınız.

Bu durumda iş yeri ve çevre arasında sıkı bir ilişki vardır. Bunun bilinci Avrupa’da çalışanlara yeterince verilmekte ve uygulamaya konulmaktadır. Basit gibi görünen ama neticede çevrenin geleceği için büyük rol oynayan bu konulara değinelim.

Bir iş yerinde tasarruf ancak ekolojik düşüncenin eseri olabilir. İnsanların yaşamakta olduğu dünyaya karşı sorumlulukları vardır. Bunun için aşağıdaki noktalara dikkat ederek hem çevreyi korumuş hem de tasarruf etmiş olurlar.

  • Eski kâğıtları hemen atmayın, karalama kâğıdı not defteri olarak kullanın. Gerçekten çöp olarak atmak istediğinizde bunları ayırın bütün eski kâğıtlar geri dönüşümlüdür. Tekrar kâğıt aldığınızda bu tür kâğıtları tercih edin. Avrupa’da ekolojik kâğıt ayrımı ve satışları büyük önem taşıyor. Bu kâğıt ve etiketler, kanserojen kimyasal atıklardan arındırılmış, çevre kirletmeden,% 100 geri dönüştürülmüş liflerden yapılmaktadır. Bir yanlış alışkanlık her e-postayı yazdırmak ve ardından düzenlemek. Yazdırmadan önce düşünülmeli gerçekten yazdırmak gerekli mi? Her şeyi yazdırmak yerine, dijital arşivleme ve doküman yönetim sistemleri kullanılmalı. Böylece fazla çöp ortaya çıkmaz, veri dosyalarına daha hızlı ve sağlıklı ulaşılır.
  • Bilgisayar başında enerji tasarrufu yapın. CRT monitör yerine daha az enerji harcayan, göze radyasyon vermeyen, az yer kaplayan düz ekran TFT monitörler kullanın. Özellikle uzun süre öğlen molası sırasında sadece açma kapama düğmesi ile ekranı kapatmak gerekir. Ekran koruyucuları kullanmayın bunlar çok enerji tüketiyor, aktif hoparlörler kapalı tutulmalı, stand-by modunda mutlaka az enerji tüketiliyor ama bunların sıklıkla yapılmasında cereyanın tekrar aktif hale getirilmesinde daha fazla enerji kaybı oluyor. Şu da bir gerçek Bilgisayar veya birçok elektrikli alet tamamıyla kapatıldığında bile cereyan kullanıyor. Uzun aralıklı durumlarda cereyan kablosu tamamıyla prizden çekilmesi gereklidir. Bilgisayar sabit diskler dakikada 1000 devir hızında dönüyorlar bunların uyku modunda kullanılması tavsiye edilir. Kullanılmayan yazıcı, scanner gibi aletlerin kabloları tamamen prizden çekilmeli.
  • Dokumanlar, tatil fotoğrafları ve diğerlerini CD-DVD gibi geri dönüşümü olmayan disklere yazdırmak yerine USB flaş sürücülerden yararlanın. Küreselleşme beraberinde sık görüşmeli uluslararası ilişkileri gündeme getirdi. Uzun iş gezileri seyahatler yerine video konferanslar tercih edelim.
  • Avrupa’da çok yaygın, hemen hemen çoğunluk Firmalar Yazıcılarda kullanılan Toner kartuşları ve mürekkep kartuşları geri alırlar ve yenisini doldurup getirirler. Bunun için bir posta ücreti talep edilmez. Bu kartuşlar bertaraf edilirken de toksinlerinden arındırılarak çevreye zarar vermeden yok edilir.
  • Çok sayıda personelin çalıştığı bir büroyu düşünelim. Birçok server ve bunlara bağlı sayısız Bilgisayar, yazıcı ve Faxlar. Burada yazılı büro yerine elektronik büroya önem verilerek lüzumsuz kâğıt arşivlerinden kaçınılmalıdır. Ayrı çalışan ve devamlı kâğıt basan Faxlar yerine Bilgisayara bağlı Faxlar kullanılarak bilgiler elektronik depolanmalı.
  • Aktif çalışma alanı dışında kalan yerlerin devamlı ışıklandırılması yerine sensorlu hareket edince yanan otomatik ışıklandırma yapılmalı. Büro’ da çay kahve içerken enerji tasarrufu yapalım. Öncelikle bu aletler elektrik tasarruflu olmalı bütün gün açık bırakılmamalı. İsviçre’de genelinde iş yerlerinde kahve ve çay molaları saatleri bellidir, sabah saat 09.00 öğleden sonra 15.00 olarak belirlenmiştir. Bir bardak çay içeceksek iki litre su kaynatmayalım. Çevre dostu büro malzemeleri alalım cep telefonları, akıllı telefon pilleri değiştirilebilir olmasına dikkat edelim. Çok az bir farklılıkla tüketime yönelik her çıkan yeni model telefonu alma düşüncesini bir kenara bırakalım.

 

Evde Ekolojik Yaşam

Eğer bir evimiz var ise, kapıdan dışarı çıktığımızda kötüye gitmekte olan bir çevre ile burun buruna gelmiş isek ve bu kirliliği gelecek nesillere taşımak istemiyorsak sorumluluk almak zorundayız. Tencereden tavaya, kullandığımız deterjandan, yatak çarşaflarına, masa örtüsüne, evin ısıtılmasından soğutulmasına, yaz kış her mevsime göre her konuda doğru seçimler yapmak, bu seçimlere teşvik etmek ve geleceği bilinçlendirmek zorundayız. Ekolojik yaşamı seçmek birçoğumuzun düşündüğü kadar zor değil ama bir yerlerden başlamalıyız.

  • Önce mutfakla başlayalım; Her kim ki bir kere İndüksiyonlu ocaklarla yemek pişirsin bütün eski alışkanlıklarından vazgeçer. Bu ocaklar diğerlerine nazaran daha az enerji sarf ederken az ısı kaybı ve daha hızlı ısıtır. Elinizi dokunun yakmaz ısıyı sadece üstündeki kaba verirken yüzde 50’ye varan enerji tasarrufunda bulunur. Pişirilen kabın kapağı devamlı kapalı olup, ocak kapatıldığında bile dakikalarca ısıtma işlemi sürer kalan ısı kullanılır. Pişirme işlemi için tencere tava büyüklüklerine, Fırın kullanılırken kapıların kapalı tutulmasına dikkat edilmelidir. Mikrodalga fırınlar yemeğin kalitesini bozarken dışarıya radyasyon yayar. Mikrodalga fırınlarda asla yemek ısıtıp pişirilmemelidir. Alüminyum folyo kullanışlı kolay, fakat alüminyum üretimi büyük miktarda enerji tüketir. Mümkün olduğunda, alüminyum folyo kullanmaktan kaçının.
  • Buzdolabı deyip geçmeyin; dondurucu Defroster önemli ölçüde enerji talebinde bulunur. Buzlar sürekli eritilmeli, yemekler soğutulduktan sonra buzdolabına konmalıdır. Buzdolabı yer olarak kesinlikle ısıdan uzak yerlere konmalı, ne güneşe karşı ne de fırın veya kalorifer peteğine komşu olmamalıdır. Buzdolabı boş olduğunda, sık açılıp kapandığında daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar.
  • Her akla geleni buzdolabına doldurmayın. Örneğin elma, armut, salatalık, domates, muz mango gibi birçok yerel ve tropikal meyveleri soğuk depolama gerekmez. Tam tersine, bu meyveler aşırı soğukta aroma ve lezzetlerini hızla kaybederler.
  • Bulaşık ve Çamaşır makinaları alımında enerji tasarruflu A+++ olanlarına dikkat edilmeli. Düşük enerji ile yıkanmalı, dışarda yeterince rüzgâr ve güneş varsa kurutma makinası kullanılmamalı.
  • Banyo yapmak yerine duş alın, evde enerji ihtiyacının % 9 sıcak su tüketiminde kullanılıyor. 6 dakikalık duş yerine bir tam banyo için yaklaşık 2/3 daha fazla enerji gerektirir. Banyo havluları mutlaka kullanım koşullarına bağlıdır, ancak genellikle günlük her kullanımdan sonra bir havlu yıkamak gerekli değildir.
  • Kış aylarında odalar sık ve kısa sürelerle havalandırılarak ısı kaybı önlenmelidir. Yatak odaları mümkün olduğu kadar az eşya bulundurmalı uyku kalitesini bozan elektronik aletlerin yatak odasına girişleri kesinlikle yasaklanmalı.

     anlamak.org

Name of author

Name: webmaster

%d blogcu bunu beğendi: